Evoluzione della lingua e staticita della norma nell'italiano contemporaneo - Cortelazzo, Michele A. (Linguistica (Ljubljana), 2009)
Med pojavi, ki naj bi bili značilni za novejši razvoj italijanščine (in ki jih normativne slovnice stigmatizirajo), je posplošena raba pomožnika avere v sestavljenih časih modalnih glagolov tudi takrat, kadar se modalni glagol veže z glagolom v nedoločniku, ki v sestavljenih časih zahteva pomožnik essere. Nedavne študije so že pokazale, da v rabi prevladuje pomožnik avere v primerjavi s pomožnikom essere in da gre za pojav, ki je prisoten skozi vso zgodovino italijanščine. Te zaključke je potrdila in utrdila analiza korpusa, ki ga sestavlja 116 italijanskih romanov, objavljenih po drugi svetovni vojni.
Keywords: glagol; Italian; italijanščina; jezikoslovje; linguistics; verb