Sestrelitev civilnega letala med letom - humanitarno pravo - Čičerov, Aleksander (Ventil (Ljubljana), 2021)
Sestrelitvi nizozemskega potniškega letala MH17 (17. julij 2014) in ukrajinskega potniškega letala Airlines Flight 752 (8. januarja 2020) odpirata nova vprašanja glede varne uporabe zračnega prostora nad območji vojaških spopadov. Med temi je tudi vprašanje humanitarnega prava, ki je tesno povezano z enim temeljnih načel Čikaške konvencije o popolni in izključni suverenosti v zračnem prostoru nad ozemljem posamezne države (1. člen Čikaške konvencije).
Keywords: air souvereignity; humanitarian law; humanitarno pravo; območja vojaških spopadov; odgovornost držav; Slovenija; state's responsibility; zones of armed conflicts; zračna suverenost