Razgrinjanje lastnosti nevtrinov z eksperimenti - Maležič, Marko (Matrika, 2022)
Nevtrini so osnovni delci narave in nastopajo v različnih procesih fizike delcev. Glede na Standardni Model (SM) naj bi bili nevtrini brezmasni. Ta del modela je v zadnjih desetletjih ovrglo veliko število eksperimentov, ki opazujejo nevtrine. Ti poskusi so nakazali fiziko onkraj Standardnega Modela. V prvem delu članka se osredotočimo na teorijo nevtrinskih oscilacij in predstavimo različne procese, pri katerih nastanejo nevtrini. Teorijo nato v drugem delu primerjamo z različnimi eksperimenti. Za konec opišemo še izzive, s katerimi se bodo soočili prihajajoči nevtrinski eksperimenti.
Keywords: eksperimenti; experiments; neutrino oscillations; neutrinos; nevtrini; nevtrinske oscilacije