Učinek različnih vrst embalaž na ohranjenost vitamina C v sadnih sokovih - Marzidovšek, Rok (Koraki v znanost, 2025)
Vitamin C, znan tudi kot L-askorbinska kislina, je ključen za zdravje človeka, saj deluje kot močan antioksidant in prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema, tvorbi kolagena ter ohranjanju zdravih žil, kosti, dlesni, kože in zob. Poleg tega pomaga pri preprečevanju oksidativnega stresa in podpirajočega delovanja živčnega sistema ter zmanjševanju utrujenosti. Ta raziskava se osredotoča na vpliv različnih vrst embalaže na obstojnost vitamina C v sadju skozi čas. Preučevali smo vzorce sokov iz limone, pomaranče, kivija, jabolka in ananasa, shranjenih v petih posodah: aerobni, anaerobni, Compactor, Fresko in Full Tritan. Uporabili smo metodo titracije z jodovico za merjenje koncentracije vitamina C v različnih časovnih intervalih (0, 72, 168, 240 in 336 ur) pri temperaturi 4 °C. Rezultati kažejo, da se koncentracija vitamina C zmanjšuje z daljšim shranjevanjem, pri čemer je razgradnja najhitrejša v aerobni posodi in najpočasnejša v anaerobni. Med preizkušenimi embalažami se je Full Tritan izkazal kot najbolj učinkovita alternativa anaerobni posodi, ko gre za stabilnost vitamina C. Med različnimi testiranimi sokovi je izstopal pomarančni sok po visoki stabilnosti vitamina C, kar pripisujemo višji vsebnosti naravnih antioksidantov in nižji aktivnosti encima askorbat oksidaze. Raziskava poudarja pomen izbire primerne embalaže za ohranjanje prehranske vrednosti sadja, kar lahko prispeva k boljši praksi shranjevanja v gospodinjstvih in živilski industriji ter spodbuja zdrav življenjski slog.
Keywords: antioksidanti; embalaža; flavonoidi; L-askorbinska kislina; oksidativna razgradnja; sadni sokovi; shranjevanje hrane; stabilnost; titracija z jodovico; vitamin C