The influence of microstructure on celecoxib release from a pharmaceutically applicable system: Mygliol 812/Labrasol/Plurol oleiquer/water mixtures - Zvonar, Alenka (Acta chimica slovenica, 2009)
Proučevali smo spremembo notranje strukture mikroemulzij, ki nastanejo po razredčevanju začetne zmesi sestavljene iz 12 % (m/m) Mygliola 812 ç in 88 % (m/m) emulgatorja (Labrasol ç) ter koemulgatorja (Plurol Oleique ç) v razmerju 4:1. Rezultati meritev električne prevodnosti, viskoznosti, površinskenapetosti ter gostote nakazujejo, da vzdolž preučevane razredčitvene premice potekata dva strukturna prehoda; pri !-27 % (m/m) vode mikroemulzija s kontinuirano oljno fazo (v/o) najprej preide v bikontinuiran sistem, nakar sledi prehod slednjega v mikroemulzijo s kontinuirano vodno fazo(o/v) pri !-45 % (m/m) vode. Vgradnja 1 % (m/m) celekoksiba ni vplivala nastabilnost in mikrostrukturo nastalega sistema. Proučevali smo tudi hitrost in obseg sproščanja celekoksiba iz posameznih mikroemulzijskih struktur ter ugotovili, da je sproščanje odvisno tako od mikrostrukture kot od solubilizacijske kapacitete sistema in ga je v določeni meri mogoče napovedati. Potrdili smo tudi stabilnost mikroemulzij s celekoksibom med 90 dnevnim shranjevanjem pri 40C.
Keywords: drug; fizikalne lastnosti; mikroemulzije; mikrostruktura; sproščanje zdravil; zdravila