Predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi - Bizjak, Jaka (Podjetje in delo, 2021)
Vlada RS je v Državni zbor poslala nov predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi. Zakon ne ureja statusnih sprememb dosedanjih javnih zavodov na tem področju. V članku pregledamo dosedanjo in v osnutku predlagano ureditev tega področja. Ta se ne razlikuje od sedanjih, davno obsoletnih rešitev. Predlagamo rešitve, ki bi lahko pomenile smer preoblikovanja javnih socialno varstvenih zavodov. Ker ti izvajajo storitve na trgu, bi se lahko preoblikovali v družbe gospodarskega prava v lasti države. S tem bi izboljšali korporativno upravljanje in se izognili uporabi mnogih pretirano omejujočih določb javnega sektorja. Taka rešitev bi lahko pomenila tudi zgled za prihodnjo ureditev na podobnih področjih.
Keywords: dolgotrajna oskrba; domovi za starejše; javni zavodi; legal transformation of public institutes; long-term care; nursing homes; preoblikovanje; public institutions; sociala; zdravstvo