An exploration of Canadian identity in recent literary narratives of the Franklin expeditions - Kennedy, Victor (ELOPE (Ljubljana), 2006)
Sir John Franklin se je s svojimi tremi odpravami na Arktiko v letih 1819, 1825 in 1845 neminljivo zapisal v anale kanadskih legend, zgodovinskih učbenikov, pesmi kratkih zgodb in spletnih strani. Leta 1845 se je Franklin odpravil z namenom, da razišče severozahodni prehod, opremljen z najsodobnejšo tehnologijo, ki jo je takrat premogel britanski imperij, nakar je za vselej izginil. Številne reševalne odprave so naletele zgolj na pomanjkljive sledove, potem pa je skrivnost pred kratkim izplavala na površje. Članek se loteva štirih sodobnih literarnih upodobitev Franklinovih odprav: pesmi "Severozahodni prehod" ("Northwest Passage") Stana Rogersa, novele "Doba svinca" ("The Age of Lead") Margaret Atwood, Odkritje tujcev (A Discovery of Strangers) pisatelja Rudyja Wiebeja ter dela Na sever s Franklinom: izgubljeni dnevniki Jamesa Fitzjamesa (North with Franklin: the Lost Journals of James Fitzjames) avtorja Johna Wilsona. Iz vseh teh del veje Franklinov duh, ki je prežemal upe in vrednote Kanade devetnajstega stoletja, in ki jih prežema še danes.
Keywords: Franklinova odprava; kanadska književnost; kanadska kultura; literarne upodobitve; odprave