Ali se zavedamo hitrosti erozijskih procesov - primer iz slovenske Istre - Zorn, Matija (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2007)
Predstavljene so meritve erozijsko-denudacijskih procesov v porečju Dragonje. Meritve so obsegale površinsko spiranje na treh različnih rabah tal, umikanje strmih golih flišnih pobočij, premikanje gradiva po erozijskem jarku in kemično denudacijo v porečju. Meritve so potekale od februarja 2005 do maja 2006. Namen članka je opozoriti na hitrost nekaterih geomorfnih procesov, zaradi katere bi bilo treba bolj poudariti njihov pomen pri oblikotvornosti površja.
Keywords: geomorfologija; geomorphology; relief; topography; prst (pedologija); pedogeografija; erozija; denudacija; Slovenian Istria; slovenska Istra