Zanesljivost ocenjevanja hranjenja in požiranja s slovenskim prevodom standardiziranega testa - Marot, Valerija (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Izhodišča: V otroštvu se težave, povezane s hranjenjem, pojavljajo relativno pogosto, še posebej pri otrocih z nevrološkimi motnjami. Učinkovito in varno hranjenje v zgodnjem obdobju neposredno vpliva na rast in razvoj otrok. Zanesljiva klinična ocena hranjenja in požiranja omogoča zgodnjo prepoznavo motenj hranjenja in požiranja ter predstavlja izhodišče za načrtovanje pomoči pri vzpostavljanju učinkovitega hranjenja. V praksi za ocenjevanje hranjenja in požiranja uporabljamo presejalni test za oceno motenj hranjenja in požiranja (angl. Dysphagia Disorder Survey, DDS). Za oceno je potrebno snemanje hranjenja. V študiji smo želeli preveriti, če je neposredna ocena hranjenja s testom DDS (v živo) enako zanesljiva kot ocenjevanje posnetka hranjenja. Metode: S testom DDS smo ocenjevali hranjenje in požiranje pri otrocih z nevrološkimi motnjami. Posneli smo hranjenje posameznega otroka, hkrati pa je med snemanjem ena od logopedinj neposredno ocenila hranjenje. Posnetek hranjenja je nato v oceno dobila druga logopedinja. Na neposreden in posreden način pridobljene ocene smo nato primerjali med seboj. Za prikaz skladnosti obeh ocen hranjenja s testom DDS smo uporabili intraklasni korelacijski koeficient. Rezultati: Ocenili smo 19 otrok v starosti od tri do 12 let. Statistična analiza podatkov je pokazala visoko skladnost pri skupnem dosežku ocenjevanja hranjenja s testom DDS v živo in retrogradno s pomočjo posnetka (ICC 0,98) in pri večini posameznih postavk testa (ICC med 0,68 in 0,96). Zaključek: Rezultati študije so pokazali, da je ocenjevanje hranjenja s testom DDS za oceno motenj hranjenja in požiranja v živo in s pomočjo posnetka visoko zanesljivo, zato lahko ocenjevanje teče tudi brez snemanja hranjenja.
Keywords: Child; DDS; Dysphagia Disorder Survey; eating disorders; Feeding and Eating Disorders; motnje hranjenja; neurological impairment; nevrološke okvare; otrok; reliability; test DDS; zanesljivost ocenjevanja