Tracing Byron's influence on Nikolay Nekrasov - Kučerskaja, Majja Aleksandrovna (Primerjalna književnost, 2018)
Članek preučuje več vidikov vpliva Georgea Gordona Byrona na Nikolaja Nekrasova. Znanstveniki omenjena pesnika običajno dojemajo kot antipoda, pripadajoča različnim literarnim gibanjem - Nekrasov realizmu, Byron pa romantiki. Kljub temu analiza pokaže, da so teme in problematike Byronove poezije pa tudi klasični byronovski junak in motivi ostali relevantni skozi celoten opus Nekrasova, začenši z zgodnjo zbirko Sanje in zvoki (1840) pa vse do epa Kdo v Rusiji dobro živi (1877). Zlasti na strukturo tega epa je vplivala struktura Byronovih dolgih pesnitev.
Keywords: angleška poezija; Byron, George Gordon; literarni vplivi; Nekrasov, Nikolaj Alekseevič; romantika; ruska poezija