Organizational culture in general hospitals and its relationship with job satisfaction - Skinder Savić, Katja (Obzornik zdravstvene nege, 2014)
Uvod: Organizacijska kultura se oblikuje skozi komuniciranje, reševanje konfliktov, timsko delo in medsebojno povezovanje. Namen raziskave je bil prikazati povezavo organizacijske kulture z indikatorji zadovoljstva zaposlenih. Metode: Uporabljen je bil kvantitativni opisni pristop. V raziskavo so bili vključeni zaposleni v zdravstveni negi in medicini v šestih slovenskih bolnišnicah. Oblikovan je bil 30% kvotni vzorec, odzivnost je bila 35,2 % (n = 310). Uporabljena sta bila vprašalnika Organization Culture Assessment Instrument (OCAI) (alfa = 0,818) in Index of Work Satisfaction (alfa = 0,921). Podatki so bili obdelani s statističnim programom SPSS 20.0 z uporabo t-testa, enosmerne analize variance, korelacijske, faktorske in regresijske analize. Rezultati: Skupna največja povprečna vrednost med zaposlenimi obeh poklicnih skupin je pri organizacijski kulturi trg (x = 28,21) in hierarhija (x = 27,57). Indikatorji zadovoljstva zaposlenih (sodelovanje, vodenje, odločanje, avtonomija) se v 20 % lahko pojasnijo z organizacijsko kulturo adhokracija (ß = 0,318, p < 0,001), trg (ß = 0,219, p < 0,001) in skupina (ß = 0,161, p = 0,006). Diskusija in zaključek: V slovenskih bolnišnicah prevladuje nadzor nad delom, upoštevanje pravil, doseganje ciljev. Pregled literature pokaže tudi vpliv organizacijske kulture na zadovoljstvo. Potrebno bi bilo raziskati še druge dejavnike, ki vplivajo na zadovoljstvo, kot sta stres, izkoriščanje moči položaja.
Keywords: collaboration; decision-making; hierarchy; hierarhija; leadership; medicinske sestre; medpoklicno sodelovanje; nurses and physicians; odločanje; teamwork; timsko delo; vodenje; zdravniki