Analiza prebiralnih gozdov v raziskovalnem objektu Smolarjevo v Lehnu na Pohorju - Kunstek, Anton (Gozdarski vestnik, 2004)
V prispevku je opisan razvoj prebiralnih gozdov v Lehnu na Pohorju. V njih smoizločili referenčni objekt Smolarjevo za študij strukture in razvoja prebiralnega gozda na rastišču jelovij s praprotmi. V njem smo izmerili debelinsko strukturo, ocenili vitalnost drevja in analizirali pomladek. Lesna zaloga sestojev presega 440 m3/ha, delež debelega drevja (dO50 cm) je 50% celotne zaloge, v njej prevladujeta jelka (55) in smreka (43%), listavci so redki (2%). Pomlajevanje poteka nemoteno, v pomladku se najbolje uveljavlja jelka. Sedanja dobra vitalnost jelke obeta njeno ohranjanje v prihodnosti. Naravni pogoji za visoko kakovostno proizvodnjo v Lehnu so ugodni in primerni za uveljavljanje različnih gojitvenih sistemov, med katerimi ima prebiranje osrednje mesto.
Keywords: gospodarjenje z gozdovi; jelov gozd; Pohorje; prebiralni gozd