Tooth contact analysis of involute beveloid gear based on higher-order curve axial modification - Liu, Yongping (Strojniški vestnik, 2025)
V tej raziskavi so preučene kontaktne značilnosti bokov zob evolventnega stožčastega zobniškega para z vidika aksialne modifikacije zobne površine s krivuljo višjega reda. Postavljen je koordinatni sistem obdelave modificiranega zobniškega para, izpeljane pa so tudi enačbe zobnih površin, ki temeljijo na principu zobniškega ubiranja in koordinatnih transformacijah. Izvedena je analiza kontakta modificiranega zobnika, pri čemer so preučeni vplivi spreminjajočih se parametrov na kontaktno sled in kontaktne elipse ter posledice za lastnosti ubiranja ob prisotnosti montažnih napak. Ugotovitve kažejo, da je oblika kontakta pri aksialni modifikaciji s krivuljo višjega reda pri stožčastem zobniškem paru v obliki točke. Poleg tega maksimalna velikost modifikacije in red krivulje modifikacije vplivata na lastnosti ubiranja stožčastega zobniškega para. Stožčasti zobniški par izkazuje izboljšano toleranco glede napake medosne razdalje in napake križanja osi, obenem pa kaže manjšo toleranco do napake presečišča osi.
Keywords: aksialna modifikacija s krivuljo višjega reda; analiza zobnega kontakta; assembly error; evolventni stožčasti zobnik; higher order curve axial modification; involute beveloid gear; napaka prenosa; napaka pri montaži; tooth contact analysis; transmission error