Mikroprocesorska kartica in kartični operacijski sistem - Pehani, Peter (Uporabna informatika (Ljubljana), 1999)
Uporaba mikroprocesorskih oz. pametnih kartic (angl. smart cards) se intenzivno širi na mnoga področja človekovega delovanja. Pametna kartica je kartica z mikroračunalnikom, ki ga nadzira kartični operacijski sistem. Kartični operacijski sistem je trajno shranjen v pomnilniku ROM. Njegovi prioriteti sta varno izvajanje ukazov, ki prihajajo v mikroračunalnik od zunaj, ter nadzor dostopa do podatkov, ki so shranjeni v kartičnem pomnilniku EEPROM. Kartični operacijski sistem prihodnosti, ki so v povojih, bodo omogočali sožitje več aplikacij na isti kartici, večjo prilagodljivost karticeza kasnejše spremembe, ipd.
Keywords: mikroprocesorska kartica; operacijski sistem; varnost