Regional comparison of cancer incidence - Obralić, Nermina (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Izhodišča. Vojna in razmere v povojnem obdobju dela Balkana so lahko vplivali na incidenco različnih vrst raka pa tudi na potek bolezni, način in uspešnost zdravljenja. Zaradi točne ocene pojava rakastih obolenj, je potrebno kontinuirano zbirati podatke in jih primerjati s podatki iz drugih držav Evrope in sveta. Namen naše raziskave je bil tako zbrati in analizirati podatke o malignih obolenjih v Sarajevu ter jih primerjati s podatki iz registrov raka drugih držav. Bolniki in metode. Zbarali smo podatke o rakastihobolenjih prebivalcev s stalnim prebivališčem v Sarajevu med leti 1999in 2000. Grobo letno incidenco smo razvrstili po spolu in lokalizaciji bolezni ter plodatke primerjali s podatki iz Registra raka Slovenije in Registra raka Hrvaške. Rezultati. Najvišja skupna groba letna incidenca vseh vrst rakastih obolenj (brez raka kože) je bila na Hrvaškem. Incidenca najbolj pogostih rakov (pljučni rak in rak dojke) je bila v vseh treh državah enaka. VSarajevo pa je bila višja incidenca raka grla, raka mehurja ter raka kosti inhrustanca pri obeh spolih. V Sarajevu je tudi močno izstopala visoka incidenca raka vratu maternice, ki je primerljiva z incidenco v razvijajočih deželah. Incidenca raka ostalih lokalizacij je bila enaka pričakovanim podatkom. Zaključki. Iz zbranih podatkov je težko zaključiti, da bi vojna, povojni stress, neredno in nezadostno prehranjevanje med in po obleganju Sarajeva ali katerikoli drugi dejavniki okolja bistveno vplivali na opazovano incidenco raka. Incidenca kajenja pa je v celotni regiji izjemno visoka, kar bi lahko vplivalo ne samo na pogostnost raka pljuč, pač pa tudi na pogostnost raka grla in mehurja, ki sta zvišana v primerjavi s podatki iz Slovenije in Hrvaške.
Keywords: Bosna in Hercegovina; Bosnia and Herzegovina; Bosnia-Herzegovina; Croatia; Epidemiology; Hrvaška; Incidenca; Incidence; Neoplasms; Novotvorbe; onkologija; rak (medicina); Registri; Registries; tumor