Lactase persistence and milk consumption in Europe - Leonardi, Michela (Documenta Praehistorica, 2013)
Sposobnost presnavljanja mleka v odrasli dobi (laktazna persistenca) je genetsko pogojena značilnost, navzoča le pri ljudeh. Njen izvor in razširitev sta povezana z razvojem pastirstva in uživanjem svežega mleka. V članku predstavljamo genetske in arheološke podatke, ki nam omogočajo rekonstrukcijo koevolucijskih procesov med mlečno-gospodarskimi kulturami in laktazno persistenco, poleg tega pa komentiramo kronologijo in način, kako se je laktazna persistenca širila v Evropo
Keywords: animal husbandry; Europe; Evropa; food; laktoza; mleko; neolitik; prehrana; živinoreja