Plavanje v mikroskopskem svetu - Vilfan, Mojca (Obzornik za matematiko in fiziko, 2018)
Plavanje v tekočinah na mikroskopski skali se znatno razlikuje od plavanja makroskopskih teles. Na mikroskali viskoznost prevlada nad vztajnostjo in za plavanje morajo mikroorganizmi izvajati nerecipročne gibe. V prispevku je predstavljenih nekaj primerov gibanja iz narave. Opisani so plavalni mehanizmi umetnih plavalcev, ki jih ustvarjamo v laboratorijih.
Keywords: plavanje; Reynoldsovo število; viskoznost