Oris kulturne formacije ženske sfere od zahodne Azije do srednje Evrope od kamene do železne dobe - Hellmuth Kramberger, Anja (Monitor ISH, 2023)
Ta članek obravnava sfero žensk v prazgodovini, od kamene do železne dobe med zahodno Azijo in srednjo Evropo. Razmišljanja temeljijo predvsem na slikovnih upodobitvah, grobnih najdbah in predmetih (kipi, figurice), ki predstavljajo ženske. Vprašanja, ki izhajajo iz teh slikovnih in figuralnih upodobitev ter grobnih najdb, zajemajo različne vidike, med drugim: v kakšnem kontekstu se pojavljajo upodobitve žensk, kakšne značilnosti imajo upodobitve, ali obstajajo namigi o predvideni uporabi upodobitev/ predmetov, ali upodobitve in grobne najdbe dajejo informacije o družbenem statusu ali hierarhičnem položaju žensk v zadevni prazgodovinski družbi, ali obstajajo dokazi o udeležbi žensk v verskih in/ali obrednih dejavnostih itd.? Cilj je dobiti oris ženske sfere v določenem časovnem okviru in prostoru.
Keywords: cultural formations; female sphere; kulturne formacije; položaj v družbi; prazgodovina; prehistory; role in society; women; ženska sfera; ženske