Unimodalna kategorija in topološka statistika - Peterlin, Jakob (Matrika, 2017)
V tem delu sta predstavljena pojem unimodalne dekompozicije in z njim povezano število, imenovano unimodalna kategorija. Predstavljen je tudi algoritem za izračun tega števila v primeru zvezne realne funkcije s kompaktnim nosilcem in sliko v ?$0, ∞)$?.
Keywords: homotopija; homotopy; unimodal category; unimodal decomposition; unimodalna dekompozicija; unimodalna kategorija