Kaj motivira knjižničarje zaposlene v javnih zavodih - Gradišar, Vera (Knjižnica, 1997)
Področje, ki ga imenujemo motivacija, je v neprofitnih organizacijah, med katere sodijo tudi javni zavodi, dokaj zapostavljeno. Največkrat se o tem razmišlja na način, da ob predpisanih plačah in sistemu napredovanja ni drugih sredstev, s katerimi bi zaposlene lahko motivirali. Namen tega prispevka je prikazati, da dobro in uspešno delo zaposlenih, s katerim dosegamo tudi cilje delovanja organizacij, ni odvisno samo od denarja. Že z dokaj enostavnimi vprašalniki je mogoče opredeliti faktorje, ki motivirajo. V prispevku je na kratko opredeljen pomen javnih zavodov, upravljanje in poslovanje zavodov, področja, ki so v delovanju le-teh predpisana od zunaj in najbolj pogosto kontrolirana. Opredeljena je motivacija, dejavniki, ki vplivajo nanjo, Maslowova motivacijska teorija in Herzbergova dvofaktorska teorija. V četrtem poglavju pa je podano nekaj več o kadrih v knjižnicah, o rezultatih ankete izpeljane na osnovi Herzbergove dvofaktorske teorije in nekaj usmeritev, kako za motivacijo uporabiti vse različne možnosti, ki jih imamo na voljo.
Keywords: Motivacija za delo; Bibliotekarji; knjižnice; javni zavodi