Franšizing in delovna razmerja - Senčur Peček, Darja (Delavci in delodajalci, 2018)
V prispevku so, izhajajoč iz raznovrstnosti franšiznih razmerij, analizirana vprašanja, ali bi lahko v razmerju med dajalcem franšizinga in jemalcem franšizinga obstajali elementi delovnega razmerja (prikrito delovno razmerje), ali bi pridobitelj franšizinga lahko imel oziroma moral imeti status ekonomsko odvisne osebe in ali bi dajalec franšizinga moral prevzeti vsaj del delodajalskih obveznosti do delavcev pridobitelja franšizinga. Obravnavano je tudi vprašanje, ali in pod kakšnimi pogoji pride v zvezi s franšizingom do prenosa podjetja.
Keywords: delavci; delodajalci; delovna razmerja; delovno pravo; economically dependent person; ekonomsko odvisne osebe; employee; employer; employment relationship; franchising; franšizing; prenos podjetja; transfer of the undertaking