Branje je iskanje - Milivojevič Kotnik, Irena (Šolska knjižnica, 2019)
Na kamniškem in komendskem področju že 34 let uspešno deluje aktiv šolskih knjižničark, na katerem se srečujejo šolske knjižničarke osnovnih šol in predstavnice splošne knjižnice Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik. Na srečanjih predstavljajo primere dobrih praks in med drugim skupaj iščejo načine, kako približati branje učencem. Prav v tem okolju je v šolskem letu 2017/18 zaživel medobčinski projekt Branje je iskanje. Branje je iskanje je družinska bralna značka, v katero so vključene družine, ki preko treh različnih dejavnosti (branje, udeležba na literarnih dogodkih in raziskovanje) krepijo bralno kulturo. Projekt je nastal na podlagi teoretičnega modela sodelovanja med splošno in šolskimi knjižnicami pri razvoju bralne kulture (Podbrežnik, 2011). Bralna kultura je splet idej, vrednot, norm, vsebin in sporočil, ki jih oblikujemo in posredujemo v zvezi z branjem z namenom oblikovanja naučenega vedenja. Gre za širši družbeni kontekst, ki predstavlja odnos do branja. Bralna kultura je temelj bralne pismenosti. Pri sodelovanju je pomembno, da obe sodelujoči strani izrabita komplementarna znanja in zmožnosti v interakciji. Zato je pomembno skupno načrtovanje dejavnosti z opredeljenimi vizijo, dejavnostmi, urejenostjo in sredstvi. V prispevku predstavljamo dejavnike razvoja bralne kulture, to so omogočanje dostopnosti gradiva ter motivacija za branje (promocija, pomoč in svetovanje pri branju ter dogodki in prireditve) in model sodelovanja pri razvoju bralne kulture ter njegovo uresničitev v konkretnem projektu.
Keywords: bralna kultura; branje; družinska bralna značka; motivacija; osnovne šole