Posebnosti pri izvajanju zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe - Strban, Grega (Podjetje in delo, 2024)
V mreži javne zdravstvene službe delujejo izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki so vključeni v oskrbo obvezno zdravstveno zavarovanih oseb. Zanjo velja drugačen pravni režim kot pri izvajalcih, ki zdravstveno dejavnost opravljajo tržno. Zagotavljanje zdravstvenega varstva iz javnih in iz zasebnih sredstev loči že naša Ustava. Težava je, ker nam mreže še ni uspelo oblikovati. Izhajati mora iz zdravstvenih potreb prebivalstva in ne zmožnosti (želja) posameznih izvajalcev. Vključitev v mrežo ne nastopi s podelitvijo koncesije, temveč šele s sklenitvijo pogodbe z ZZZS. Poleg splošnih morajo izvajalci v mreži izpolnjevati tudi posebne pogoje. Med njimi so lahko pripustitev, zaposleno osebje za celotno izvedbo (vključno z zapleti) nedrobljenega programa, usposobljenost in izobraženost o mreži, nagrajevati je mogoče kakovostne oddelke, o čemer so pacienti obveščeni, voditi morajo ločene izkaze, prevladujeta solidarnost in nedobičkonosnost (upoštevaje naravo opravljanja dejavnosti, ne pravne oblike). Posodobiti je treba modele plačevanja na vseh ravneh izvajanja zdravstvene dejavnosti.
Keywords: Javna zdravstvena služba