Smernice za umestitev gibalnih dejavnosti v vzgojno-izobraževalni vsakdan - Jurak, Gregor (Šport (Ljubljana), 2023)
Poleg koristi, ki jih ima gibaje za telesno, duševno in socialno zdravje otrok in mladostnikov, predstavlja tudi pomemben pogoj za uspešno učenje in poučevanje. S pomočjo gibanja in njegovih učinkov otroci in mladostniki lažje sledijo pouku in usvajajo nova znanja, učitelji pa lažje in bolj učinkovito vodijo pouk. Ob strateškem razmisleku o izhodiščih novega izobraževalnega sistema v Sloveniji, v katerega je vključenih okoli sto strokovnjakov iz akademskega in šolskega polja, je zato ožja skupina na osnovi znanstvenih spoznanj in preverjenih domačih ter tujih rešitev pripravila strokovne smernice za umestitev gibanja v vzgojno-izobraževalni vsakdan. Pomembni elementi takšnega umeščanja so: a) gibalno spodbudno šolsko okolje; b) gibalne vadbe, ki jih soustvarijo skupaj učenci in učitelji; c) opolnomočeni učitelji, ki bodo znali in zmogli uporabiti gibanje pri svojem poučevanju. Na osnovi teh elementov strokovnjaki predlagajo ukrepe za spodbujanje gibanja v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, kot so: gibalno dejaven prihod in odhod, oblikovanje gibalno spodbudnega okolja v zaprtih prostorih in zunanjosti, gibalno dejavno poučevanje, minute za zdravje, gibalni odmori, omejitve sedečih domačih nalog, organiziranje in financiranje teh dejavnosti. S povezavami na posnetke oziroma druga gradiva so predstavljeni tudi praktični primeri predlaganih ukrepov.
Keywords: gibalna pismenost; gibanje; mladostniki; otroci; otroški vrtci; pouk; sedenje; šola; šport; telesna dejavnost; telesna zmogljivost; učitelji; vzgoja in izobraževanje