Zavarovanje odgovornosti v prometu - za zaščito potnikov in prevoznikov - Veberič, Jernej (Podjetje in delo, 2015)
Že dolgo si ne moremo zamišljati življenja brez prometa z motornimi prometnimi sredstvi. Vsej koristi navkljub so takšna prometna sredstva zelo nevarna. Kratek trenutek nepazljivosti ali neopazna tehnična napaka lahko povzročita katastrofalno nesrečo s tragičnimi posledicami. Uporabniki prevoznih storitev - potniki morajo biti deležni ustrezne pravne zaščite za primer takšnih dogodkov. Odškodninsko pravo določa stroga merila odgovornosti prevoznika (imetnika prometnega sredstva) in postavlja meje odškodninskih upravičenj potnikov. Pogodba o zavarovanju odgovornosti, ki jo sklene prevoznik, pa omogoča dvoje: potniku kot oškodovancu olajša pot do odškodnine, ker jo izplača zavarovalnica, prevozniku pa omogoči normalno nadaljnje poslovanje, saj odškodnine ne plača iz svojih sredstev. Odškodninske in zavarovalne pravne podlage so različne od ene do druge vrste prevoza, od ene do druge države. Prepletajo se nacionalna, evropska in druga mednarodna pravila, ki niso vselej usklajena. Zato je razprava o njih toliko bolj pestra in zanimiva.
Keywords: cestni promet; javni prevoz; odškodninska odgovornost; potniki; transportno pravo; zavarovanje