Vpliv pandemije covida-19 na osnovnošolske otroke - Štravs, Timea (Anthropos (Ljubljana), 2022)
Kljub dobri razpoznavnosti japonske estetike v svetovnem prostoru je še vedno težko podati preprost odgovor na vprašanje, kaj je japonsko na posamičnem primeru umetnine, s katero pridemo v stik. Intuitivno že zapopademo njeno japonskost, a utegnemo trčiti ob veliko težavo pri nadaljnjem teoretskem umeščanju. Izrazi, s katerimi po navadi upravljamo v govoru o japonski umetnosti, izvirajo iz estetske tradicije; med njimi so primeri, ki zvenijo že nadvse domače, npr.wabi, sabi in yugen. V pričujočem članku predlagam nekatere možnosti umeščanja, ki so največkrat spregledane. Podam se v raziskavo o konceptu brezkončnosti in negacije ter prvin zen budizma. O slednjih trdim, da so vezni člen, ki je zgodovinsko vzpostavil jedrne zastavke japonske umetnosti, ob tem pa je moje glavno vodilo prikaz zgodovine japonskega duha.
Keywords: COVID-19; COVID-19 pandemic; duševno zdravje; mental health; osnovne šole; osnovnošolci; pandemije; primary school children; school performance; šolski uspeh