Changing trends in the use of translation resources - Hirci, Nataša (ELOPE (Ljubljana), 2013)
Članek ponuja vpogled v raziskavo o vplivu tehnoloških sprememb na rabo prevajalskih tehnologij in virov informacij med bodočimi prevajalci v Sloveniji, ki se ukvarjajo s prevajanjem slovenskega in angleškega jezika. Predpostavko, da izredno hiter razmah novih informacijskih in komunikacijskih tehnologij v veliki meri vpliva na prevajalsko prakso in je zato nujno slediti tehnološkemu napredku tudi na prevajalskem področju, smo preverjali v raziskavi, v kateri sta bili vključeni dve generaciji študentov prevajalstva Filozofske fakultete v Ljubljani. Študenti prevajalstva bodo namreč kmalu postali ključni igralci na prevajalskem trgu, kjer bodo morali tekmovati s svojimi profesionalnimi prevajalskimi kolegi. Za uspešen prodor bodočih prevajalcev na prevajalski trg in njihovo uspešno medkulturno komunikacijo se zdi nujno usvojiti ne le prevajalske kompetence, temveč je predpogoj tudi dobro poznavanje novih prevajalskih tehnologij in njihova uspešna aplikacija na prevajalsko delo. Rezultati raziskave kažejo, da je možno zaznati vpliv tehnoloških sprememb na prevajalsko prakso v že zelo kratkem času.
Keywords: bodoči prevajalci; izobraževanje prevajalcev; prevajalske tehnologije; prevajalski viri