Zgodnje gnezdenje lesne sove Strix aluco blizu urbanega središča Ljubljane - Vrezec, Al (Acrocephalus, 2000)
Avtor opisuje zgodnje gnezdenje lesne sove Strix aluco v ljubljanskem mestnem parku Tivoli, za katero ocenjuje, da je začela gnezditi v drugi polovici januarja, saj je bil 16.3.1998 zunaj gnezda že najden mladič, ki pa še ni znalleteti. Avtor se dotika tudi problematike ogroženosti sovjih mladičev v takšnih okoljih, pri kateri je izpostavil dva problema: prosto sprehajajoči sepsi, ki pokončajo mlade sove, in nevedni ljudje, ki najdene mladiče odnašajov azil ali živalski vrt.
Keywords: bird; Birds; ptice; Nesting behavior; ornitologija; sove; Ecosystem; gnezdenje