Cognitive science, the explanatory gap and Kripke against the mind-brain identity theory - Malec, Maja (Ars et humanitas, 2025)
Kognitivna znanost se zaradi svoje izrazito interdisciplinarne narave sooča z integra-cijskim izzivom. Prispevek oriše ta izziv in poda kratek zgodovinski pregled predlaga-nih rešitev. Dodaten izziv zastavljajo filozofi, ki menijo, da je duh radikalno drugačen od telesa (problem duha in telesa), pri čemer pogosto izpostavljajo zavest kot najtežav-nejši vidik duha (problem zavesti). Najprej obravnavava argument Saula Kripkeja proti možnosti identifikacije duševnih stanj s fizičnimi stanji, kot jo predlaga teorija identitete duha in možganov, ter trdiva, da ta argument ni odločilen. Nato razpravljava o težavah pri raziskovanju in razlagi subjektivnega izkustva s standardnimi znanstvenimi metodami ter zaključiva z dvema sodobnima pristopoma, ki si prizadevata premostiti to zaskrbljujočo razlagalno vrzel.
Keywords: cognitive science; explanatory gap; filozofija; identiteta duha in možganov; kognitivna znanost; Kripke, Saul A.; mind-brain identity; onsciousness; philosophy; razlagalna vrzel; zavest