Sindrom kronične razširjene bolečine in sindrom fibromialgije - Jamnik, Helena (Rehabilitacija (Ljubljana), 2011)
Uvod: Sindrom kronične razširjene bolečine (SKRB) je pogosta pojavna oblika kronične bolečine, ki ni rakavega izvora, z 10 % prevalenco. Uvrščamo jo predvsem v kategorijo funkcionalnih bolečinskih sindromov. Za te vrste bolečinskih sindromov velja, da z uveljavljenimi in v klinični praksi izvedljivimi diagnostičnimi postopki pogosto ne najdemo jasnih znakov okvar tkiva ali živčevja ter znakov vnetja. Sindrom fibromialgije (SF) je po kriterijih American College of Rheumatology (ACR) posebej opredeljena oblika kronične razširjene bolečine. V prispevku predstavljamo novejša spoznanja o možnih patofizioloških mehanizmih nastanka SKRB in o dejavnikih tveganja za razvoj sindroma. V raziskavi smo želeli z vprašalnikom SF-36 oceniti posebnosti in kakovost življenja bolnikov s SKRB, ki jih obravnavamo na terciarni ravni in analizirati napotne diagnoze zdravnikov splošne medicine in drugih zdravnikov specialistov. Metode: V raziskavo smo na osnovi risbe bolečine vključili osebe z opredeljenim SKRB in preverili razloge za napotitev le-teh na rehabilitacijsko obravnavo. Po ugotovitvah pri telesnem pregledu smo jih razporedili v podskupini z izpolnjenimi ali neizpolnjenimi kriteriji za SF. Preiskovanci so izpolnili v slovenščino prevedeni vprašalnik SF-36. Podskupini smo primerjali glede na rezultate, ki so jih dosegli na podlestvicah vprašalnika SF-36. Rezultate smo primerjali z normativi za ameriško splošno populacijo, ki ni hospitalizirana, z rezultati podobne tuje raziskave na ravni splošne populacije ter z rezultati raziskav o kakovosti življenja skupin bolnikov z revmatoidnim artritisom in s kronično bolečino. Rezultati: Zdravniki so ob napotitvi na višjo raven obravnave le pri 46 % napotenih oseb ustrezno predstavili težave pri kronični razširjeni bolečini. Rezultati raziskave so pokazali zelo nizko stopnjo kakovosti življenja pri obeh podskupinah bolnikov s SKRB. Dosežki podskupine, ki izpolnjuje kriterije za SF, so še nekoliko slabši. Zaključek: Bolniki s SKRB, obravnavani na terciarni ravni, so v primerjavi z bolniki s SKRB v splošni populaciji bolj prizadeti in je z zdravjem povezana kakovost njihovega življenja v celoti precej nižja v primerjavi s skupinami bolnikov z revmatoidnim artritisom in s kronično bolečino v križu. Sindrom kronične razširjene bolečine je huda zdravstvena težava, ki vpliva na vsa področja življenja osebe s SKRB, četudi niso izpolnjeni kriteriji ACR za sindrom fibromialgije, objavljeni leta 1991.
Keywords: bolečina; dejavniki tveganja; diagnostika; fibromialgija; kronična bolečina; kvaliteta življenja; patofiziologija