O stabilnosti karbonskega glinastega skrilavca ob avtocesti Ljubljana-Celje s petrografskega stališča - Trajanova, Mirka (Geologija, 2001)
Karbonske klastične kamnine na trasi avtoceste preko Trojan so predvsem muljevci in podrejeno peščenjaki, ki oblikujejo lamine, plasti ponekod pa tudi debelejše intervale peščenjakov. Pri tektonskih procesih so se v pogojih anhicone dinamometamorfno spremenili v glinaste skrilavce in zelo šibko metamorfozirane peščenjake. Primarne in novo nastale anizotropije, mineralna sestava ter sekundarna razpokanost, predstavljajo geomehansko zelo nestabilno kamnino, ki je še posebno občutljiva na strižne obremenitve. Laboratorijski strižni testi kažejo porušitve vzdolž obstoječih anizotropij v kamnini.
Keywords: glinenci; karbon; klastične kamnine; metamorfne kamnine; sedimentne kamnine; skrilavci; struktura; tekstura; Trojane