Dodatni program za spodbujanje zgodnje pismenosti v vrtcu - Marjanovič Umek, Ljubica (Sodobna pedagogika, 2019)
Namen vzdolžne študije je bil preučiti tako kratkoročne kot tudi dolgoročne učinke trimesečnega dodatnega programa v vrtcu, ki je bil namenjen spodbujanju zgodnje pismenosti otrok. Program so izvajali strokovni delavci v vrtcu v letu pred vstopom otrok v osnovno šolo. V vzorec je bilo vključenih 45 otrok iz dveh oddelkov vrtca. Zgodnjo pismenost otrok (grafomotorične spretnosti, metajezikovno zavedanje in pripovedovanje zgodbe) smo ocenili trikrat, in sicer dvakrat v vrtcu % pred izvedbo dodatnega programa in neposredno po njem, ko so bili otroci v povprečju stari 5;6 let % ter eno leto kasneje, ob zaključku prvega razreda osnovne šole. Rezultati so pokazali, da so otroci v obdobju izvajanja dodatnega programa pomembno napredovali na vseh področjih zgodnje pismenosti. Poleg tega smo ugotovili, da so otroci, ki so v času od prvega do drugega ocenjevanja najbolj napredovali v metajezikovnem zavedanju in grafomotoričnih spretnostih, tudi ob koncu prvega razreda dosegli višje metajezikovno zavedanje in imeli bolj razvite grafomotorične spretnosti.
Keywords: branje; grafomotorične spretnosti; otroški vrtci; predšolska vzgoja; predšolski otroci; pripovedovanje zgodb; razvojna psihologija; zgodnja pismenost; zgodnje otroštvo