Determination of the threshold for extreme load extrapolation based on multi-criteria decision-making technology - Wang, Jixin (Strojniški vestnik, 2017)
Pri ekstrapolaciji izjemnih obremenitev ima odločilno vlogo vrednost praga. Za izbiro vrednosti praga so na voljo grafične in numerične metode, kot testni kriterij pa se uporabljajo meritve, s katerimi se vrednoti primernost izbranega praga. Posamezne metode so lahko sicer optimalne za določene kriterije, toda za praktične probleme je značilno križanje različnih kriterijev in je težko določiti vrednost praga, ki bi izpolnjevala zahteve vseh kriterijev. Za razrešitev tega problema je predlagana metoda na podlagi tehnologije večkriterijskega odločanja (MCDM), ki upošteva skupen vpliv več kriterijev. Pri tej metodi so kot testni kriteriji uporabljeni povprečno odstopanje funkcije porazdelitve verjetnosti, test Kolmogorov-Smirnov in test hi-kvadrat. Vrednosti uteži za teste so določene po metodi entropije. Predstavljena je metoda VIKOR. Uporabljen je indeks za večkriterijsko razvrščanje na podlagi meritev ujemanja z idealno rešitvijo. Najboljša oz. kompromisna rešitev vključuje eno ali več primernih vrednosti ter je določena na podlagi ustreznih kriterijev in uteži. Primeren prag je končno določen s pomočjo zahtevane vrednosti nad pragom (POT).
Keywords: ekstrapolacija izjemnih obremenitev; metoda entropije; prag; večkriterijsko odločanje; vrednosti nad pragom