Kombinirano daljinsko ogrevanje in hlajenje v mestu Gera (Nemčija) s tehnologijo parnih kotlov - Noeres, Peter (Strojniški vestnik, 2000)
Prispevek predstavlja tehnologijo parnega ejektorja in njegovo uporabo v primeru pilotnega projekta oskrbe z energijo Gera v Nemčiji(ustanovitelj Nemško ministrstvo za znanost in izobraževanje). S tem projektom je bila izdelana hladilna naprava s parno ejektorsko hladilno enoto in kompresorskim hladilnikom, ki oskrbuje daljinsko hlajenje v središču mesta Gera. V prispevku bo prikazan tehnični koncept hladilnega obrata karakteristike parnega ejektorja, prejšnje izkušnje iz obratovanja in področja uporabe v prihodnosti.
Keywords: ogrevanje daljinsko; hlajenje daljinsko; ejektorji parni; stroški obratovalni; daljinsko ogrevanje; hlajenje; hladilni sistemi; parni kotli