Odškodninska odgovornost za uporabo umetne inteligence v delovnem razmerju - Weingerl, Petra (Delavci in delodajalci, 2023)
Prispevek obravnava odškodninsko odgovornost za škodo, ki z uporabo sistemov umetne inteligence nastane v okviru delovnega razmer- ja. V ta namen bo najprej predstavljena slovenska ureditev odškodninske odgovornosti delavca in delodajalca. Sledila bo predstavitev posebnih tveganj za nastanek škode pri uporabi umetne inteligence in pravna pra- vila za odškodninsko odgovornost v primeru, da se ta tveganja uresničijo. Prispevek se zaključi z obravnavo novosti, ki so predlagane na ravni EU.
Keywords: algorithmic discrimination; artificial intelligence; civil liability; delovna razmerja; delovno pravo; odškodninska odgovornost; personal data protection; umetna inteligenca; varstvo osebnih podatkov; workplace