Hitro iskanje geometrijskih podatkov - Čapelnik, Sergej (Geodetski vestnik, 1998)
V članku predstavljamo tehniko enakomerne delitve prostora ter prednosti, ki jih prinaša. Prostor delimo na več manjših enako velikih delov, ki jim pravimo celice. V 3D- prostoru imajo te celice obliko kocke, v 2D- prostoru pa obliko kvadrata. Namen delitve prostora je lokalizirati operacije nad geometrijskimi elementi, jih tako pospešiti ter vpeljati med geometrijske elemente neko strukturo. V postopku delitve prostora se vsi geometrijski elementi v tem prostoru porazdelijo po posameznih celicah. Ta porazdelitev poteka v dveh korakih. V prvem koraku se poiščejo Bresenhamove celice, v naslednjem koraku pa še manjkajoče Nebresenhamove celice. Algoritem deluje v aritmetiki s plavajočo vejico, kjub temu pa je zelo učinkovit. Predstavili smo tudi izboljšano metodo enakomerne delitve prostora, ki temelji na celicah z različno velikostjo in odpravlja problem prenatrpanosti posameznih celic z geometrijskimi elementi.
Keywords: delitev prostora; geodezija; metode; prostor; računalniška grafika