Taborsko gibanje na Slovenskem 1868-1871 - Rajšp, Vincenc (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2020)
Razprava predstavlja strnjen pregled taborskega gibanja na Slovenskem v letih 1868-1871. Našteti so tabori, govorniki na taborih in vsebina glavnih skupnih točk taborov. V tem času se je zvrstilo 18 taborov v vseh deželah s slovenskim prebivalstvom v zahodni polovici Avstroogrske države. Zahteva po Zedinjeni Sloveniji je izražala težnjo po nacionalni organiziranosti znotraj države, spodbujena s političnimi dejstvi zedinjenja Italije leta 1861 ter zahtevami po zedinjenju Nemcev, kar se je delno uresničilo z ustanovitvijo Nemške države leta 1871. Jezikovne zahteve na šolskem področju in glede slovenskega uradovanja niso bile takoj uresničene, so se pa uveljavljale ves čas do propada Monarhije.
Keywords: Political history; Politična zgodovina; tabori