Littérature, éthique et questions contemporaines de théorie littéraire - Bessiere, Jean (Primerjalna književnost, 2008)
Sodobna kritika, še posebno evropska, pogosto pušča vnemar razmišljanja o razmerju med literaturo in etiko. V kontekstu multikulturnega proučevanja literature pa lahko postanejo razmišljanja o tem pomembna: če si namreč vprašanje postavimo v tem kontekstu, se lahko izognemo popolnemu relativizmu in abstraktnemu univerzalizmu. Posebni pristop k vprašanju etike predpostavlja, da se ukvarjamo s tem, kako se to vprašanje kaže v različnih kulturah in literaturah, in da s singularizacijo in problematizacijo teh vprašanj ugotavljamo istovetnost literarnega dela - zato, da bi orisali tisto, čemur lahko rečemo pragmatika drugačnosti.
Keywords: literarna veda; literary science; primerjalna književnost; comparative literature; literatura in etika; multikulturalizem; singularnost