Current debates on the mesolithic-neolithic transition in Britain and Ireland - Thomas, Julian (Documenta Praehistorica, 2004)
V članku omenjamo serijo novejših objav, ki predstavljajo nov pogled na začetek neolitika na britanskem otočju. Novi podatki kažejo, da moramo na novo pretresti vprašanja o premikih prebivalstva, prehrani, mobilnosti in vzorcih poselitve. Menim, da je še prezgodaj, da bi se vrnili na model, pri katerem je kolonizacijo izvedlo kmetovalsko prebivalstvo s celine in skušam poudariti različne vzorce sprememb, ki so značilni za Britanijo in Irsko.
Keywords: arheološke najdbe; mezolitik; neolitik; demografski razvoj; naselja; kolonizacija; agriculture; kmetijstvo; food; prehrana; Velika Britanija; Ireland; Irska