An energy-saving control strategy with load sensing for electro-hydraulic servo systems - Wang, Weiping (Strojniški vestnik, 2016)
Elektrohidravlični servosistemi (EHSS) so se izkazali kot obetavna rešitev za različne naloge, v vlogi izvršnih členov pa niso najbolj učinkoviti glede rabe energije, kar bi lahko zavrlo njihovo nadaljnjo uporabo v industriji in v strojništvu. Zato je bila v predstavljeni študiji z namenom izboljšanja sistemske učinkovitosti EHSS razvita energijsko varčna strategija krmiljenja na podlagi zaznavanja obremenitve. Predstavljeni krmilnik uporablja variabilno krmiljenje dovodnega tlaka (VSPC) za zmanjšanje tlačnih izgub na ventilu. Drugače kot pri obstoječih rešitvah VSPC je predlagan sistem s funkcijo zaznavanja obremenitve, ki je sestavljen iz črpalke z zaznavanjem obremenitve, proporcionalnega varnostnega ventila (PRV) in dušilnega ventila. Rešitev med drugim omogoča tudi zmanjšanje izgub zaradi prelivanja. Predstavljen je adaptivni povratnokoračni drsni režim vodenja za natančno sledenje položaju. S tem pristopom je mogoče doseči natančno sledenje položaju in občuten prihranek energije.
Keywords: elektrohidravlika; izgube zaradi prelivanja; sledenje položaju; tlačne izgube; varčevanje z energijo; variabilno krmiljenje dovodnega tlaka; zaznavanje obremenitve