La ensenanza de la pronunciación en los manuales de ELE de A1-B2 - Šifrar Kalan, Marjana (Linguistica (Ljubljana), 2017)
Glavni cilj učenja tujega jezika je uspešno sporazumevanje. Dobre sporazumevalne zmožnosti pa ne moremo doseči brez zadovoljive izgovarjave, saj pomanjkanje te jezikovne komponente lahko vodi v napačno razumevanje ali interpretacijo govornih sporočil, zato menimo, da je poučevanje izgovarjave bistvenega pomena na vseh ravneh učenja tujega jezika. V članku analiziramo vlogo, ki jo zavzema izgovarjava pri poučevanju španščine kot tujega jezika na splošno in na primeru najnovejših španskih učbenikov, da bi ugotovili, ali ima ta pomembna in razlikovalna jezikovna raven drugotno vlogo v primerjavi z drugimi jezikovnimi ravnmi. Z analizo sledečih elementov poskušamo ugotoviti, ali je poučevanje izgovarjave v španskih učbenikih sistematično: a) vrstni red, v katerem se poučuje glasove, naglaševanje in intonacijo; 2) tipologija vaj; c) vključenost fonološke zmožnosti v (samo)vrednotenje. Analizo dopolnjuje pregled fonološke zmožnosti v Skupnem jezikovnem okviru za jezike, v španskem Učnem načrtu Inštituta Cervantes in v opisnikih ocenjevalnih lestvic za ustno sporočanje v mednarodnih španskih izpitih DELE. Na koncu članka predlagamo aktivnosti za poučevanje izgovarjave za različne ravni.
Keywords: didaktika jezika; fonetika; izgovorjava; phonetics; Spanish; španščina; tuji jeziki; učbeniki