Donacije Janeza Nepomuka Kalistra - tržaškega "self-made mana" - in njegove vdove Marije v meščanski kulturi darovanja - Čeč, Dragica (Annales. Series historia et sociologia, 2023)
Prispevek se osredotoča na dva fenomena - na pomen mešane ekonomije dobrodelnosti pri reševanju socialnih vprašanj in na pomen osebne dobrodelnosti v meščanski družbi. Oporočna volila milijonarja Janeza Kalistra in njegove žene Marije, ki so predmet analize, sodijo med največja oporočna volila posameznikov v drugi polovici 19. stoletja na Kranjskem. »Donatorji« praviloma pokrivajo področja reševanja socialnih vprašanj, ki jih v ospredje postavljata meščanska družba in uradništvo, zato so omenjena volila posebna, saj naslavljajo v meščanski družbi precej zamolčana in tudi namerno prikrita področja socialnih vprašanj na podeželju. V dobrodelnosti Janeza Kalistra in njegove žene se kažejo tako tipične poteze tradicionalnega izražanja krščanskega karitasa kot tudi vzajemen pomen kulture darovanja v meščanskem okolju.
Keywords: aree rurali; beneficienza; bourgeois morality; charity; compassion; compassione; countryside; dobrodelnost; Družbeni problemi; Humanitarnost; Janez Kalister; Marija Kalister; meščanska morala; mixed economy of welfare; Morala; morale borghese; podeželje; questioni sociali; social issues; Socialno skrbstvo; Sočutje; Srednji razred; Trieste; welfare policies; Zgodovina