Ensuring public health in war and emergency situations for greater social resilience - Potočnik, Gregor (Teorija in praksa, 2025)
Državna in družbena odpornost je trenutno najbolj aktualna tema v sedanjem političnem in posledično obrambno- ter vojaškostrateškem odločanju. Povečanje oborožitvenih zmogljivosti držav je posledica večanja državne in družbene odpornosti. V vsesplošni histeriji povečanja zgolj vojaške ognjene moči se ni mogoče izogniti občutku, da je mnogokatero področje družbene odpornosti (kot ključne državne infrastrukture) prezrto. Eno takšnih splošno prezrtih delov kritične infrastrukture je tudi področje javnega zdravja. V tem članku bomo splošno orisali EU in predvsem slovenski sistem javnega zdravja ter predlagali operativno-taktični načrt delovanja javnega zdravja v izrednih in vojnih razmerah.
Keywords: disaster medicine; extraordinary circumstances; izredne okoliščine; izredno stanje; Javna infrastruktura; javno zdravje; katastrofna medicina; public health; state of emergency; state of war; vojno stanje; Zdravstvo