Biochemical characterization of MurF from Streptococcus pneumoniae and the identification of a new MurF inhibitor through ligand-based virtual screening - Turk, Samo (Acta chimica slovenica, 2013)
MurF je esencialen bakterijski encim, ki sodeluje pri zadnji znotrajcelični stopnji biosinteze peptidoglikana in je kot tak obetavna tarča za razvoj novihprotibakterijskih učinkovin. V tem prispevku poročamo o uspešni ekspresiji, izolaciji in biokemijski karakterizaciji encima MurF iz pomembnega patogenega seva Streptococcus pneumoniae. Poleg tega smo tudi uspešno uporabili virtualno rešetanje na osnovi liganda in odkrili novo spojino zadetek z zaviralno aktivnostjo v mikromolarnem območju na encima MurFiz S. pneumoniae in Escherichia coli.
Keywords: Escherichia coli; MurF; peptidoglikani; protibakterijske učinkovine; Streptococcus pneumoniae; virtualno rešetanje; zaviralna aktivnost