The snaking stability of passenger cars with light cargo trailers - Šušteršič, Gašper (Strojniški vestnik, 2014)
V strokovnih krogih je bil identificiran problem "vijuganja" (ang. "snaking") lahkih tovornih priklopnikov, ki jih vlečejo osebni avtomobili. Gre za pojav, ko pri določenih pogojih sistem osebnega vozila s priklopnikom postane nestabilen. Vlečno vozilo in priklopnik začneta v ravnini vozišča nihati okoli navpične osi z naraščajočo amplitudo. Če voznik skupine vozil takšnega gibanja ne zazna pravočasno, praviloma to vodi v izgubo nadzora nad skupino vozil in ima za posledico prometno nezgodo. Drugi avtorji so pojav večinoma obravnavali na skupinah osebnih vozil in stanovanjskih priklopnikov. Cilj predstavljenega dela je bil ugotoviti, ali je podroben model na osnovi sistema togih teles (MBS) mogoče uporabiti za modeliranje pojava vijuganja. Na podlagi rezultatov simulacij ter meritev smo želeli ugotoviti, ali so pojavu vijuganja podvrženi tudi lahki tovorni priklopniki in kako na njihovo gibanje vplivajo posamezni parametri skupine vozil.
Keywords: dinamika vozil; lahki tovorni priklopniki; računalniška simulacija dinamike tekočin; simulacija; sistem togih teles; skupina vozil; trčno dušenje; vijuganje