Mreža spomenikov slovenske literarne kulture kot semiotično prilaščanje (nacionalnega) prostora - Dović, Marijan (Slavistična revija, 2012)
Razprava obravnava omrežje spomenikov oz. spominskih obeležij slovenske literarne kulture, ki se je začelo oblikovati sredi 19. stoletja in je do danes močno zaznamovalo kulturno pokrajino slovenskih ozemelj. V prvem delu so nakazani zgodovinski vidiki nastajanja takšnih mrež, ki jih je mogoče razumeti kot semiotično prilaščanje (nacionalnega) prostora, povezano s kanonizacijo peščice vélikih "kulturnih svetnikov" in množice manjših slovstvenih veljakov. V nadaljevanju so komentirani delni rezultati projekta GIS kartiranja slovenskih literarnih spomenikov, njegove metodološke zagate ter možni prispevki k boljšemu razumevanju prostorov slovenskega slovstva.
Keywords: cultural nationalism; history of literature; kulturni nacionalizem; literana kartografija; literarna geografija; literarna kultura; literarna zgodovina; literarni spomeniki; literary culture; literary memorials; mnemotopi; mnemotops; prostor; Slovene literature; slovenska književnost; space