Agrarno obremenjevanje okolja Spodnje Savinjske doline z vidika presežkov dušika - Lampič, Barbara (Geografski obzornik, 1999)
Nitratno onesnaževanje sodi med najbolj pereča onesnaženja slovenskih podtalnic, po katerem še posebno iztopajo podtalnice severovzhodne Slovenije. Z ugotavljanjem presežkov dušika v okolju lahko posredno sklepamo na obremenjevanje talne vode z nitriti, kar dokazujejo tudi analize kakovosti voda. Spodnja Savinjska dolina kot eno kmetijsko najintenzivnejših območij Slovenije s specializiranim poljedelstvom in živinorejo sodi med regije, ki po vnosih dušika pa tudi njegovih presežkih že dosegajo raven zahodnoevropskih držav, kar se odraža tudi v kakovosti talne vode.
Keywords: agrarna geografija; degradacija okolja; kmetijstvo; nitrati; onesnaževanje okolja; raba tal; Savinjska dolina; umetna gnojila