Forward head posture in sports-involved children - Karasek, Boris (Annales kinesiologiae (Koper), 2024)
Namen: Anteriorna drža glave je najpogostejša vrsta napačne drže vratu v sredinski ravnini, ki lahko povzroči različne težave in stanja. Z raziskavo smo želeli določiti pojavnost anteriorne drže glave pri otrocih, ki se ukvarjajo s športom, in preučiti razlike pri kraniovertebralnem kotu glede na spol, starost, bolečine v vratu in šport, s katerim se ukvarjajo. Metode: Med 154 otroki (76 moškega in 78 ženskega spola), starimi med 11 in 14 let, ki se ukvarjajo z različnimi športi (košarka, nogomet, odbojka in atletika), smo izvedli presečno študijo. Ko smo prejeli pisna soglasja, smo posneli fotografije sredinske ravnine v stoječem položaju, ki smo jih nato uporabili za merjenje kraniovertebralnega kota s pomočjo programske opreme Web Plot Digitizer. Z vprašalnikom smo zbrali podatke o spolu, starosti, izbranem športu, prisotnosti bolečin v vratu in lestvici bolečine. Rezultati: Anteriorno držo glave smo odkrili pri 37 (24,03 %) od 154 otrok, in sicer pri 15 otrocih moškega in 22 otrocih ženskega spola. Povprečen kraniovertebralni kot za celoten vzorec je bil 51,30° ± 6,20°. Pri subjektih ženskega spola smo odkrili znatno manjši kraniovertebralni kot (p = .021) v primerjavi s subjekti moškega spola. Starost, prisotnost bolečin v vratu in udejstvovanje v različnih športih niso dali statistično pomembnih razlik. Zaključek: Anteriorna drža glave je prisotna med otroki, ki se ukvarjajo s športom, pri čemer je večja pojavnost značilna za ženski spol.
Keywords: anteriorna drža glave; fizična aktivnost; fiziologija; kraniovertebralni kot; otroci; spol; šport