Podpora mladim invalidom pri prehodu iz procesa izobraževanja na trg delovne sile - Teržan, Metka (Rehabilitacija (Ljubljana), 2013)
Izhodišča: V članku želimo z analizo obravnav mladih invalidov pri iskanju prve zaposlitve in s predstavitvijo primera dobre prakse opozoriti na kritične točke, s katerimi se pri svojem delu srečujemo člani tima zaposlitvene rehabilitacije v Centru za poklicno rehabilitacijo (CPR) na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije Soča. Metode: Analizirali smo podatke o obravnavi 82 oseb, ki so prvič iskale zaposlitev, v obdobju od leta 2009 do 2010 v CPR, v službah v Ljubljani in Mariboru. Predstavljamo tudi primer uspešne obravnave mladega moškega, ki je prvič iskal zaposlitev. Rezultati: Iskalci prve zaposlitve so bili v povprečju stari 28 let, največ jih je imelo V. stopnjo izobrazbe, pred obravnavo so bili povprečno 4,7 let brezposelni, 45 % jih je imelo duševne motnje. Ocenili smo, da so njihove težave srednje težke, in ugotovili, da se je kar tri četrtine obravnavanih oseb vključilo v zaposlitveno rehabilitacijo. Primer dobre prakse je zgodba o moškem z visoko stopnjo izobrazbe, ki je imel težave zaradi duševnih motenj in ki se je zaposlil v realnem delovnem okolju na podpornem delovnem mestu. Zaključek: Postopek usmerjanja v ustrezen poklic in pomoč pri prehodu na trg dela je težko izpeljati, saj je za to potrebno medresorsko in interdisciplinarno sodelovanje. Boljše uspehe lahko pričakujemo pri čim hitrejšem vključevanju mladih oseb v zaposlitveno rehabilitacijo. Pri tem je ključnega pomena, da sodelujemo s šolami, kjer se ti mladi ljudje izobražujejo, in da z obravnavo začnemo že v času njihovega šolanja.
Keywords: labour market; mladi invalidi; poklicna rehabilitacija; prehod; Rehabilitation, Vocational; transition; trg dela; youngsters with disabilities; zaposlitvena rehabilitacija