Prispevek k parameterski identifikaciji dinamičnih sistemov z eno prostorsko stopnjo - Jakšić, Nikola (Strojniški vestnik, 2002)
V prispevku predstavljamo metodo identifikacije parametrov sistemovn z eno prostostno stopnjo. Uvrščamo je v skupino metod parametrične identifikacije sistemov, ki potrebujejo strukturiran matematični model. Metoda omogoča izračun parametrov gibalne enačbe modela na podlagi merjene časovne vrste pospeška obravnavanega sistema. Metodo smo preskusili na eksperimentalni napravi z lastnostmi Duffingovega nihala. Rezultati so pokazali, da metoda omogoča kakovostni identifikacijo parametrov na kratkih časovnih vrstah, pri razmeroma majhnem številu točk časovne vrste in za raznovrstne sisteme z eno prostostno stopmjo.
Keywords: sistemi dinamski; ugotavljanje parametrov; stopnje prostosti; modeli matematični; dinamični sistemi; nelinearni sistemi; Duffingov sistem; matematični modeli